Barcelona doorstaat zware test en bouwt drie punten voorsprong op in La Liga

Het was niet bepaald een schitterende prestatie, maar het resultaat zal er veel meer toe doen. Barcelona heeft een zware test doorstaan om drie punten voorsprong op te bouwen aan de top van de La Liga door Atletico Madrid met 1-0 te verslaan in de Spaanse hoofdstad.

Barcelona miste zondag Robert Lewandowski, maar wie heeft een sterspits nodig als de verdediging de tegenstander op afstand houdt zoals de mannen van Xavi deden? De bezoekers kregen het enige doelpunt van de wedstrijd na 22 minuten toen Dembélé werd vrijgespeeld binnen het strafschopgebied en de bal in de rechterbenedenhoek stuurde. Atletico had in de toegevoegde tijd op gelijke hoogte kunnen komen, maar de inzet van Antoine Griezmann werd van de lijn gehaald door Ronald Araujo.

In de slotfase werden zowel Barca als Atletico een man uit het veld gestuurd: Ferran Torres en Stefan Savic kregen hun orders na een duel naast de bal. Andreas Christensen en Araujo waren bijzonder goed in de rug, waarbij Araujo’s late, late opruiming van de lijn om Griezmann te weren de punten bezegelde.

Barcelona is daardoor drie punten uitgelopen op de eerste plaats in La Liga, terwijl Atletico Madrid de kans op deelname aan de titelrace verprutste. De ploeg van Diego Simeone is al uit Europa en staat nu 14 punten los van de koppositie. De hele line-up van Barcelona zou een soort van respect moeten krijgen na deze 90 minuten die aantoonden dat ze niet terugdeinzen voor een tegenstander die hen fysiek hoopt te vermorzelen. Het zijn niet zomaar drie punten,’ zei Xavi Hernandez. Dit is een enorme morele opsteker. Zonder briljant te spelen zijn we in staat geweest te lijden en met de drie punten weg te komen.’

Diego Simeone leidde Atletico voor een La Liga record 418e wedstrijd, de meeste opeenvolgende wedstrijden aan het hoofd van één club in de Spaanse top. Hoewel ze gemiste kansen en pech zullen betreuren, toonde het verlies alleen maar aan dat Atletico dit seizoen wil eindigen in de top vier en volgend seizoen wil terugkeren naar de Champions League. Het op de derde plaats staande Real Sociedad boekte zijn zesde overwinning op rij in alle competities door Almeria met 2-0 te verslaan. David Silva en Alexander Sørloth scoorden vroeg in de tweede helft. Sevilla ontsnapte aan de degradatiezone door Getafe met 2-1 te verslaan.