Barcelona-fans beschuldigen Robert Lewandowski van opzettelijke poging tot uitwijzing

Een 10-koppig Barcelona heeft dinsdag een dramatische overwinning op Osasuna behaald: 2-1. Na de nederlaag van Real Madrid bij Rayo Vallecano de avond ervoor, weet Barça dat ze in ieder geval tot het WK voorbij is, bovenaan de Liga-tabel staan. Voorlopig is het verschil vijf punten, hoewel Madrid een wedstrijd achterstand heeft.

Een late goal van Raphinha bespaarde Robert Lewandowski dinsdagavond de blaren, want de sterspits kreeg rood in de nipte overwinning. De Pool kreeg zijn eerste gele kaart voor zijn vroege aanval op Ignacio Vidal en een tweede gele kaart voor een onhandige overtreding op David Garcia van Osasuna in de 30e minuut.

“Het wegsturen… ik vind het hardvochtig”, vertelde Xavi aan verslaggevers. “Ik vind dat de scheidsrechter zich hier moet komen verantwoorden, want er staat veel op het spel.” Fans beschuldigen Lewandowski er echter van dat hij dinsdagavond in Barcelona’s duel met Osasuna opzettelijk werd weggestuurd. Hij mist hun laatste wedstrijd voor het WK over 12 dagen begint.

Pique kreeg zijn orders omdat hij na het fluitsignaal voor rust had geklaagd bij de scheidsrechter. De ervaren Spaanse verdediger had deel uitgemaakt van de selectie van Xavi Hernandez, hoewel hij in het weekend in Camp Nou afscheid nam nadat hij had aangekondigd te stoppen met de sport. Hij was boos over de beslissing om Robert Lewandowski in de 31e minuut een tweede gele kaart te geven. David Garcia zette Osasuna op voorsprong, voordat Pedri en Raphinha toesloegen.

Maar Barcelona nam het heft in handen in de tweede helft, zelfs met een man minder, en pakte de drie punten met doelpunten van Pedri en Raphinha. Het is niet overdreven om te zeggen dat dit misschien wel Barcelona’s grootste overwinning van het seizoen tot nu toe was. Osasuna was op zoek naar de derde plaats op de ranglijst en liet precies zien waarom ze op zo’n hoge positie staan. Het zorgwekkende was niet alleen dat de Navarrezen voor stonden, maar dat ze er ook nog eens comfortabel voor stonden.

Osasuna bleef Barca daarna effectief onder druk zetten in het aanvallende deel en verdubbelde bijna hun voorsprong. Barca begon eindelijk wat tekenen van leven te vertonen rond de 20e minuut, totdat Lewandowski van het veld werd gestuurd. Barca-baas Xavi Hernandez kreeg ook een gele kaart in een verhitte wedstrijd waarin de bezoekers het regelmatig oneens waren met de beslissingen van scheidsrechter Jesus Gil Manzano. Hij hoeft pas na de WK-pauze weer in de dug-out te zitten, wanneer zijn ploeg op 31 december de stadgenoot Espanyol ontmoet.

Barcelona verliest zijn talisman Lewandowski tegen Espanyol, omdat ze met Real Madrid blijven strijden om de eerste plaats in La Liga – en dat kan een belangrijk moment in hun seizoen worden als ze niet winnen.