Barcelona verdediger Gerard Pique neemt afscheid van Camp Nou fans

Barcelona genoot zaterdag van een 2-0 overwinning op Almeria, maar de avond behoorde toe aan verdediger Gerard Pique’s, die zijn laatste wedstrijd in Camp Nou speelde nadat hij had aangekondigd te stoppen met voetbal.

Pique hield zijn kalmte totdat hij het 92.000-koppige publiek begon te vertellen hoeveel hij van zijn jongensclub hield. Het was zijn 616e optreden voor Barcelona in een afscheid dat werd verzacht door een indrukwekkende overwinning die de gastheren naar de top van de Spaanse competitie bracht. Een gigantisch spandoek werd over de middencirkel gedrapeerd met de boodschap “Sempr3” – een woordspeling op “altijd” in het Catalaans en het rugnummer van Pique – terwijl hij het team naar buiten leidde met de aanvoerdersband in plaats van Sergio Busquets.

Barcelona vreesde misschien dat dit een van die avonden in de rust zou worden. Ze hadden 16 schoten in de eerste helft en een xG van 2.53 – de hoogste in een doelpuntloze eerste helft sinds 2010-11 – maar geen doelpunten. Ze bleven na de eerste 20 minuten het balbezit controleren, maar slaagden er niet in een echte doelkans te creëren sinds de vroege penaltymislukking.

Na het missen van verschillende kansen in de eerste helft, waaronder een penalty voor een handsbal die Robert Lewandowski naast tikte, brak Dembele direct na rust de rust met een precies schot in de benedenhoek na een tegenaanval.

De gastheren voegden daar in de 62e minuut nog een tweede aan toe nadat Frenkie de Jong een rebound na een briljante teamprestatie had afgerond. Pique hield het tot de 85e minuut vol totdat hij na een enorme ovatie werd gewisseld. De 35-jarige center-back, die 30 trofeeën won met de club, waaronder drie Champions League titels en acht La Ligas, stopt met voetbal na het bezoek van dinsdag aan Osasuna.

“Na een relatie van zoveel liefde en passie, denk ik dat het tijd was om onszelf wat ruimte te geven,” vertelde Pique de Barca-supporters die aan het eind van de wedstrijd enkele minuten achterbleven om hun idool te eren, terwijl de tranen over zijn wangen rolden. Sergio Busquets, die nu het enige overgebleven lid is van de beste Barcelona-teams van voormalig coach Pep Guardiola, noemde Pique “een voorbeeld van wat een Barcelona-speler zou moeten zijn.”

“Het was een historische avond en compleet voor iedereen, vooral voor Gerard,” vertelde Xavi aan DAZN. Na afloop waren er eerbetuigingen, een ereronde en een emotionele toespraak, evenals een kickabout op het veld met de twee zonen van de verdediger. Fans hebben de Catalaanse verdediger geprezen voor zijn vertrek, te midden van een periode van generatiewisseling voor Barcelona. Andere veteranen, waaronder Busquets, die aan het eind van het seizoen geen contract meer heeft, en Jordi Alba, zullen vroeg of laat volgen.