Supercopa de Espana: Barcelona behaalt eerste trofee onder Xavi

Barcelona heeft Real Madrid met 3-0 verslagen in de finale van de Supercopa de Espana 2022-23 en daarmee hun eerste trofee met Xavi aan het hoofd van de club binnengehaald.

Gavi zette Barca in de 33e minuut op voorsprong na een steekpass van Robert Lewandowski, waarna de spits zijn ploeg in de 45e minuut volledig onder controle had door zelf te scoren. Lewandowski breidde de voorsprong 12 minuten later uit op de counter, toen Frenkie de Jong Gavi vond, die achter de Madrileense verdediging binnenschoot.

Die twee kansen leken Real Madrid een beetje wakker te schudden, en de Champions League-houders zouden al snel aan de andere kant van het park een grote kans creëren. Gavi zorgde er echter voor dat Pedri in de 69e minuut van dichtbij kon scoren, voordat Karim Benzema in de blessuretijd scoorde. Zijn afwerking was slechts een smet op een verder dominant optreden van Barca. Ze hebben nu de eerste nationale trofee van het seizoen in handen, maar het eindresultaat betekent veel meer dan dat.

Dit is Barcelona’s eerste Supercopa-triomf sinds augustus 2018 en hun 14e in totaal, de meeste ooit. Madrid, dat in de eerste helft geen schoten op doel had, bracht het grootste deel van de tweede helft door in paniekmodus, in een poging een grotere nederlaag te voorkomen. Gedurende de hele wedstrijd was Barca gewoon scherper, zowel mentaal als fysiek, en wonnen ze hun individuele gevechten. Madrid’s laatste complete teamprestatie was de 3-1 La Liga Clasico overwinning op Barcelona in het Bernabeu medio oktober.

Barcelona had sinds de Copa del Rey van 2021 onder Ronald Koeman geen beker meer gewonnen. Dat was Messi’s 35e en laatste titel met Barcelona voordat hij vertrok te midden van de financiële problemen van de club. Barca staat niet alleen verdiend bovenaan de La Liga tafel, maar hun laatste Clasico prestatie bewijst dat de wisseling van de wacht nu compleet is.