Robert Lewandowski scoort in blessuretijd en Barcelona pakt de drie punten tegen Valencia

Barcelona heeft zaterdag opnieuw de overwinning aan Robert Lewandowski te danken gehad. De wedstrijd tegen Valencia leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, en meer kostbare gemiste punten, totdat de Poolse international in de blessuretijd de overwinning binnenhaalde.

Lewandowski was voor rust al dicht bij een doelpunt toen een kopbal de onderkant van de paal raakte. Valencia’s Samuel Lino dacht dat hij de score had geopend vier minuten in de tweede helft en het Mestalla publiek barstte uit, maar de scheidsrechter keurde het af na een VAR-controle omdat Marcos Andre de voorzet met zijn hand had aangeraakt.

Barcelona creëerde veel kansen in de eerste helft, maar de achterhoede van Valencia hield stand. Doelman Giorgi Mamardashvili hield Ansu Fati af en ook Lewandowski zag een kopbal op de paal belanden. Tien minuten later had Fati de bal achterin het doel liggen, maar de vlag ging al snel omhoog en het doelpunt werd terecht afgekeurd. Pedri deed het briljant in de opbouw en Raphinha gaf de voorzet, maar Lewandowski moest Giorgi Mamardashvili nog voorlangs.

Het resultaat volgde op de 3-0 nederlaag bij Bayern München, waardoor Barca voor het einde van de groepsfase uit de Champions League werd gezet. Het betekent ook dat Barca 31 punten heeft na 12 wedstrijden, evenveel als Real, dat zondag het op één na onderste Girona ontvangt. “Het doel gaat over kwaliteit,” zei Xavi. “Robert maakt het verschil. Ik dacht dat het misschien afgekeurd zou worden wegens buitenspel met de reeks waar we nu mee bezig zijn.”

In de Champions League is het niet goed gegaan met de ploeg van Xavi Hernández, maar in eigen land gaat het goed. Zelfs Luis Enrique en Guardiola boekten nooit betere cijfers dan Xavi. De huidige Barca-baas hoopt nu gewoon de volgende drie wedstrijden door te komen — Viktoria Plzen in de Champions League en twee competitiewedstrijden — alvorens te hergroeperen tijdens de WK-pauze.

Hun blessurevloek duurde zaterdagavond echter voort met de middenvelders Eric Garcia en Jules Kounde die allebei een tik kregen. Kort na de klap werd Garcia in de 42e minuut vervangen door Marcos Alonso. De Catalaanse club schrok wel toen de Franse verdediger Jules Kounde in de 74e minuut uitviel met een duidelijke blessure en werd vervangen door Gerard Pique, maar Xavi zei na de wedstrijd dat het niets ernstigs was. Het lijkt erop dat beide spelers slechts lichte spierverrekkingen hebben opgelopen en beschikbaar zouden moeten zijn voor de La Liga-wedstrijd van komende zaterdag tegen Almeria.

Door de blessures eindigde Barca de wedstrijd met een geïmproviseerde verdediging waarin Gerard Pique naast drie linksbacks speelde in Marcos Alonso, Alejandro Balde en Jordi Alba.