Barcelona-verdediger Gerard Pique kondigt zijn schokkende afscheid van het voetbal aan

Barcelona verdediger Gerard Pique zegt dat hij stopt met voetbal na zijn laatste wedstrijd in het Nou Camp op zaterdag. De 35-jarige verdediger, die de rangen doorliep bij Barcelona en vier jaar bij Manchester United speelde, maakte dit bekend in een video op sociale media.

De carrière van de verdediger begon in 1997 op 10-jarige leeftijd, toen hij toetrad tot het jeugdteam U12B van de club. In 2004 kwam Piqué bij Manchester United in Engeland en vier jaar later keerde hij terug naar zijn geboortestad om voor FC Barcelona te spelen. De veteraan-verdediger neemt afscheid na vier Champions League-titels te hebben gewonnen, evenals het WK 2010 en Euro 2012 met Spanje. De bom van zijn pensioen komt minder dan drie weken voor de start van het WK in Qatar. Piqué kondigde in 2018 al aan te stoppen met internationaal voetbal na een negenjarige carrière bij Spanje.

“Ik heb altijd gezegd dat er na Barca geen ander team zou komen. En zo zal het ook zijn. De wedstrijd van deze zaterdag zal mijn laatste zijn in Camp Nou. Ik zal een vaste fan worden”, zei hij. Pique onthulde dat Barca’s komende wedstrijd tegen Almeria deze zaterdag zijn laatste zal zijn in Camp Nou en dat de reis naar Osasuna drie dagen later zowel zijn laatste wedstrijd voor de Catalaanse club als de laatste wedstrijd van zijn professionele carrière zal zijn.

Nieuws over zijn vertrek na 14 jaar bij Barcelona domineerde vrijdagochtend begrijpelijkerwijs de voorpagina’s. Pique hangt zijn schoenen op nadat hij met Spanje de wereldbeker en een Europees kampioenschap heeft gewonnen, om nog maar te zwijgen van acht LaLiga-titels, zeven Spaanse bekers en drie Champions Leagues met Barcelona. Barca had Pique in de zomer verteld dat het dit seizoen moeilijk zou worden om aan minuten te komen, omdat ze probeerden door te stromen of de salarissen van sommige veteranen, waaronder Sergio Busquets en Jordi Alba, te verlagen.

In zijn tijd bij Barcelona heeft hij meer dan 600 wedstrijden gespeeld en 30 trofeeën gewonnen, waaronder acht La Liga-titels, drie Champions League-titels en zeven Copa del Rey-titels. In zijn afscheidsbericht legde Piqué uit dat Barca na 25 jaar spelen “me alles heeft gegeven”, maar dat hij klaar is om vooruit te kijken naar wat er nu komt.

Pique gaf een emotionele video vrij op sociale media om zijn pensioen te bevestigen, waarin hij uitlegde dat “het moment is gekomen om deze reis te beëindigen”. Piqué onderscheidde zich van andere spelers door zijn interesse in zakelijke ondernemingen die hij startte terwijl hij nog op het veld presteerde. Hij is eigenaar van tweede divisieclub Andorra en heeft met zijn bedrijf Kosmos met succes de Davis Cup voor tennis gereorganiseerd.

Pique gaat de boeken in als een legendarische speler, ondanks zijn achteruitgang op het veld in de afgelopen jaren en enkele goed gedocumenteerde controverses. Zijn aankondiging kwam schijnbaar uit de lucht vallen – of de blaugrana, om precies te zijn – met sociale media die snel reageerden op het verrassende nieuws, hoewel het Barcelona zelf was die hem als eerste het beste wenste en hun dankbaarheid uitsprak voor zijn jarenlange trouwe dienst.

In AS stond een commentaar van voorzitter Joan Laporta, die op de aankondiging reageerde met: “Pique maakt deel uit van de Barca badge, hij heeft alles bereikt met de club. De Catalaanse krant Sport beeldde Pique zwaaiend af en kwam met de eenvoudige kop: ‘Gracies’ of ‘Dank u.’ Door ESPN gecontacteerde bronnen konden echter niet onmiddellijk bevestigen of de pensionering van Pique betekent dat hij ermee heeft ingestemd afstand te doen van het geld dat hem toekomt of dat er met Barca over een overeenkomst is onderhandeld.

We nemen nu afscheid van een legende die alles won, die een enorme verantwoordelijkheid draagt voor het aanzien van misschien wel het beste team ter wereld, en die in veel opzichten zijn eigen man was – en niet door iedereen geliefd, ook niet in zijn eigen kleedkamer.

Add a Comment